Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Sykdommer / Camallanus  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Camallanus - en uønsket gjest i akvariet

  Se nøye på fiskene dine neste gang du sitter foran akvariet. Kan du se en liten, 2-3 mm lang rød tråd som stikker ut av endetarmen på fisken, særlig når den står stille? Da har du problemer med angrep av endetarmsmarken - Camallanus - og det er ikke bra!

  Jeg har selv vært plaget med dette på mine fisker i løpet av det forrige året. Hvorfra parasittene opprinnelig kom, er vanskelig å si. Parasitten utvikler seg en stund i det skjulte før den blir voksen og kan sees, og for mitt vedkommende tok det noen måneder fra jeg kjøpte mine siste fisker, til jeg oppdaget infeksjonen.

  Camallanus-slekten (det er flere arter) tilhører den store dyregruppen rundormer, nematoder. Blant disse markene er det mange som lever som parasitter, gjerne i tarmene på pattedyr, inkludert menneske og mange av våre husdyr, og hos fugl, krypdyr - og hos fisker. Selv om Camallanus finnes over hele verden, er det mest trolig at parasitten kommer fra tropiske strøk, og at den typen ikke kan infisere våre naturlige fisker. Oppdrett I utendørs dammer (Singapore) oppgis som en mulig smittekilde.

  Marken som går på våre fisker er en centimeter lang, sterkt rød og likner i grunnen litt på en rød mygglarve, men er tynnere. Det skal bare være hunnen som gjør noe særlig skade i fisken. Hunnen er større enn hannen, som bare blir 3 mm lang. Hunnen biter seg fast i tarmveggen hvor den skaffer seg føde for eggene som legges i stort antall. Etter hva jeg har forstått, klekkes eggene før de slippes (i alle fall hos noen arter), så det er levende mark som kommer ut når hunnen stikker "halen" ut gattet på fisken for å slippe avkommet fri i akvariet. Heldigvis legger Camallanus ingen hvile-egg, men altså "levende" småmark. Den burde derfor være lettere å utrydde.

  Normalt skal disse nyklekte markene bli spist av en hoppekreps (Cyclops) som blir mellomvert før marken kommer videre. Hoppekrepsen spises kanskje av en fisk - som dermed blir infisert med Camallanus. Dette er en tilpassing marken har for å sikre seg bedre, så den kan komme inn i en ny fisk. I akvarier skal marken derimot kunne infisere uten å gå veien om en mellomvert som cyklops, og det er påvist at i alle fall tre generasjoner uten mellomvert er mulig i akvarium. Dessverre er tettheten av fisk så stor i akvariet, at det er lettere å bli infisert enn i naturen. Hos meg er fisk blitt smittet som garantert var friske i utgangspunktet (eget oppdrett), selv om jeg ikke har foret med levendefor til disse. Etter en tid (kan være flere uker eller måneder avhengig av fiskens størrelse, kondisjon og antall mark) kan mange fisk være syke. De avmagres, og dør etter hvert. Alle fisketyper kan infiseres.

  Problemet er altså å bli kvitt markene. Jeg har forsøkt som en siste utvei å klippe markene av. Det er ikke lett når en holder en levende fisk i hånden! Vi har også forsøkt ulike medisiner som "Emtryl"; et middel mot mark hos blant annet gris. Dette var uten virkning. Likeså "Flubenol". Andre i klubben vår har forsøkt markmedisin for katt - med varierende resultat. Litteraturen har lite å tilby mht. behandling, men kattemedisin ser ut til å være det som anbefalles mest. Det finnes i alle fall intet kommersielt preparat. Det oppgis “Panacur vet.” (mot bendel- og innvoldsmark, med fenbendazol som virksomt stoff) 0.25% i foret, eller piperazin (mot mark i katt og hund), 25 mg/10 g for, daglig i ti dager. Problemet er at syk fisk spiser lite. Ellers oppgis metylenblått, med 1 ml/ltr. akvarievann fra en stamløsning på 1 gram/ltr, og behandling i 5 dager. Selv hadde jeg ingen suksess med metylenblått. Et annet forslag er “Decaris vet.”, et veterinærpreparat mot innvoldsmark i husdyr. 1 ml pr. 50 ltr. akvarievann skal være effektiv dosering. Dette preparatet kan kjøpes fra Svenske Killiselskapet.

  Jeg har også snakket med Universitetet i Bergen, der det forskes med blant annet med denne parasitten. Dessverre kunne de ikke si noe om hvor lenge larvene lever i et tomt akvarium, dvs. uten fisk. For det er jo noe av problemet. Selv om en avliver fiskene, så er det synd også å skulle kaste alle plantene, koke sanden, rense akvariet og I det hele tatt begynne forfra igjen Men det er nok den eneste sikre måten å få fullstendig bukt med problemet på. For å være helt sikker, bør det hele stå å tørke noen dager eller et par uker. Ellers er det nok ganske sikkert lettere å medisinere i akvariet hvis en ikke har fisk der. Larvene som lever i "det fri" er da ikke beskyttet inne i fiskene, og burde være lettere å ta knekken på. Uansett, bør akvarister som har eller som tror de har blitt kvitt infeksjon av marken i sine akvarier, være meget forsiktig med å bytte eller selge fisk og planter.

  Derfor - kikk nøye på fiskene du alt har. Vær ekstra nøye med å se på fisk du skal kjøpe - og bruk et karantene akvarium hvor de går i alle fall tre uker. Se etter mark (og andre sykdoms- tegn) i denne tiden. Det er ingen vits i ha karantene, hvis fisken slippes i hovedakvariet uten en god sjekk mens de går i "lukket avdeling". Vær også nøye med å skylle av hover, bøtter, slanger, hender og utstyr etter å ha vært i akvariet, så evt. smitte ikke sprer seg videre til andre akvarier.

  Jeg er svært interessert i å høre fra andre som har opplevet denne parasitten, eller har motttiltak for å bekjempe den. Jeg er litt bekymret for at Camallanus kan bli et økende problem. Parasitten er ikke så lett å se, og den kan leve inne i fisken en tid før den dukker opp. Behandlingen er vanskelig i og med at den lever så beskyttet. Og ikke minst, sikre tiltak finnes så vidt jeg vet ikke. Jeg endte opp med å kaste alle plantene, avlive fisken og koke grus og steiner, samt la akvariet tørke noen uker. Da var problemet borte, men jeg hadde heller intet akvarium lenger!

  Jan Stenløkk

  Jæren Akvarieklubb