Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Planter / Vannhyasint - Eichhornia crassipes  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Vannhyasint - Eichhornia crassipes

  Denne planten er en ganske høyreist flyteplante - best egnet for utedammer.

  Derfor er det ikke så mange zooforretninger som tar den inn, men den er hyppig å se i gartnerier med utstyr og planter til hagedam.

  Opprinnelsesland:

  I dag er denne planten spredt i de fleste tropiske strøk og også i en del subtropiske områder. Ofte blir den sett på som en pest og en plage, fordi den formerer seg raskt og tetter igjen mange vassdrag så effektivt at den hindrer framkommeligheten for skipstrafikken.

  Krav til lys, vann og bunnforhold:

  Som damplante er denne arten en grei og fordringsløs flyteplante, som med sine blanke nyreformede blader festet på små ballongaktige korte stilker flyter elegant oppå vannet. På helt grunt vann kan den også rote seg fast i bunnen. Den danner ganske store blålilla vakre blomster, men hvor lett det er å få til i norske hagedammer vet jeg ikke. Jeg har ikke hatt blomstring hos meg hittil, men har tidligere bare bare prøvd den noen få måneder på ettersommeren.

  Planten formerer seg ved å danne ekstra sideblader på nye karakterisitske "flyteballong"-stilker festet til morplanten. Når disse blir mange og kraftige nok, kan planten deles opp. Pass på at hver del får en naturlig balansert likevekt i vannet, slik at bladene blir liggende støtt over vannet på sine naturlige "flyteballonger" og røttene vender nedover i vannet. Planten skaper greie skjulesteder for fiskene og nyttiggjør seg en del av det biologiske avfallet i vannet. Eggleggende fisk kan også like å leke i rotsystemet.

  Planting og stell av planten

  Planten trives best på gode sommerdager med mye sol og temperaturer på 25-30 grader Celcius. Likevel synes jeg den kom seg greit igjennom perioder med dårlig norsk sommervær. Men den må tas inn lenge før frosten kommer.

  Sommeren i Norge er kort, og jeg har tidligere prøvd å overvintre planten i et akvaterrarium. Antagelig ble dette likevel for fuktig, for den råtnet hurtig vekk. Til høsten håper jeg å gjøre nye overvintringsforsøk - forhåpentlig da med flere avleggere av planten, slk at jeg kan prøve meg litt fram. Antagelig er det greiest å ha den i en helt åpen innedam uten dekkglass av noe slag. Kanskje andre har erfaringer med dette?

  Gro D. Lervik - Drammen Akvarieklubb

  (Hentet fra Sjøhesten nr. 6 - 2006)