Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Planter / Planter like viktig som fisk  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Planter like viktig som fisk

  Det finnes en noen typer spesialakvarier som fungerer godt uten planter – til og med jeg har et par slike hjemme. Men ellers passer jeg på å ha planter (helst rikelig) i de fleste akvariene mine. Så for meg er plantene like viktig som fiskene – både utseendemessig og biologisk.

  Mange starter opp akvariehobbyen kun med tanke på å holde fisk. Målet er å ha mest mulig fargerike fisk som de kan se hele tiden. Planter anses som kjedelige, kun unødvendige utgifter, vanskelige å holde og helt uinteressante. Kort sagt – disse akvaristene velger å greie seg uten planter – og det får være deres valg. Akvariet blir da en nesten tom beholder der fiskene svømmer att og fram på langsiden som en slags biologisk pendel – omtrent som på en hektisk flyplass hvor akvaristen har full oversikt.

   

  Skal selskapsakvariet være en pryd i stua, kunne jeg ikke tenke med å unnvære planter. Tvert i mot drømmer jeg oftest om mye bedre og mer variert plantevekst enn det jeg greier å oppnå!

   

  Aller viktigst er plantenes biologiske effekt. Alle vet jo at planter nyttiggjør seg karbindioksyd – som fiskene skiller ut i vannet når de puster. Dette gjenvinner plantene og gir til gjengjeld rikelig tilførsel av Oksygen, som fiskene igjen henter ut av akvarievannet. Men også når det gjelder nedbrutte avfallsstoffer i vannet er plantene våre venner som tar opp dette som næring og bygger opp ny biologisk masse. Derfor er plantene akvaristens viktigste hjelpemiddel for å få akvariet til å fungere biologisk – uten for mye arbeid og dyre filteranordninger.

   

  Også estetisk er det plantene du bygger opp interiøret med. Du kan variere mellom ulike arter og komponere et artistisk uttrykk med forskjellige bladformer, grønnfarger – ja, til og med nyanser mot rødt. Når jeg ser på akvariene mine har jeg faktisk like stor glede av å se på plantene. Også de er levende ting som vokser og utvikler seg. For mange mennesker som bor i små blokkleiligheter er dette kanskje deres eneste mulighet til å skape en liten ”hageflekk”.

   

  Det er også ofte plantenes fortjeneste at vi ser fiskene fra deres beste side. Mange arter vil mistrives så mye i åpne akvarier at de mister livsgnisten, falmer eller sykner hen. De får et kort liv. For eksempel små fisk som dvergcicklider ville bli spist av rovfisk i naturen, hvis de ikke hadde plantesnar og hulrom etc. å gjemme seg bort i. Har de det, tør de ta fram ”festfargene” og vise seg fram. Dukker det opp en fare har de uansett gode muligheter til å gjemme seg innimellom plantestilker og steinformasjoner. Da er livet trygt og godt for en liten dvergcichlide, barbe eller tetra.

   

  Som oss mennesker gjør fiske ofte også det aller beste av utseendet når de er i flørtehumør og skal imponere en partner. Mange typer fisk – ikke minst stimfisker, scalarer etc. bruker også planter som leksubstrat.  Under leken setter de på full fargeprakt, spiler ut finner og har ofte eggende og oppsiktsvekkende svømmemåter, parringsdanser og kurtiser. Gå ikke glipp at dette synet!

   

  Så veldig mange typer yngel er det ikke mulig å få opp i et selskapsakvarium. Er en liten og skal greie seg i et hav av store munner – da må en i hvert fall kunne ”leke” gjemsel. Eller rettere sagt – det er blodig alvor og ingen lek! Med rikelig beplanting er det et håp om at noen levendefødende unger, ciklideunger som blir passet av foreldrene og til og med en og annen annen yngel kan vokse opp. Med at parti tett Javamose, et solid teppe av flyteplanter og lignende kan akvariet få sine yngelbiotoper – der de voksne fiskene ikke klarer å svømme inn.

  Skal du få mest mulig igjen for de kronene som investeres, må du gjøre de riktige prioriteringene. Hvorfor ikke starte med en kikk i butikkenes planteutvalg. Kanskje vil du oppdaget at dette er det aller viktigste for de som virkelig vil SE fiskene sine.

   

  Gro D. Lervik - Drammen Akvarieklubb