Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Planter / Hornblad  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Hornblad

  Hornblad – Ceratophyllum demersum - populær flyteplante

  Opprinnelsesland:

  Cosmopolitt – finnes i alle verdensdeler, også i Norge

  Krav til lys-, vann- og bunnforhold:

  Kan trives under mange vannforhold – men ikke på for høy temperatur – 20-22oC er mer enn nok. Liker ikke å skifte vannforhold, faller da ofte sammen på grunn av osmose. (Endrede mineralforhold i vannet får vann til å trenge inn eller ut av plantehinnene og kan sprenge bladene.) Men planten tar seg ofte opp igjen etter en tid. Middels belysning.

  Planting og stell av planten:

  Denne planten er sjelden å se i butikker, fordi den ikke er egnet å omsette som ”potteplante”. På auksjoner i klubbmiljøene er den svært vanlig. Hornblad kjennetegnes på de litt stive (hornaktige) tynne todelte lysegrønne bladene som sitter i kranser rundt bladstilken. Den vokser som lange renker, med dannelse av sideskudd. Rankene kan plantes ned i bunnlaget, knipes av og formes til et tett buskas. Men pass på å feste enden ganske godt ned i sanden, ellers flyter den opp.  Personlig synes jeg den er en typisk flyteplante, og lar den som oftest flyte fritt i akvariet. Der trives den best.

  Siden dette er en plantetype som finnes i store deler av tropiske strøk, også i våre farvann, kan planten være en ”redningsplanke” for den som vil lage et biotopakvarium og trenger en grei flyteplante hvor yngel kan gjemme seg den første tiden. Spesielt i levendefødende kretser er den populær til dette. Den demper ikke for mye lys, fordi den ikke tetter overflaten helt som andre flyteplanter. De fine bladene danner en trygg ”lekegrind” for små yngel, og forhold infosorier trives bra under.

  Som nevnt har planten lett for å ”klappe sammen” når den flyttes. Hvis du har kjøpt den i en pose med vann i, kan det være lurt å la den flyte i en kopp med dette vannet, og litt etter litt erstatte dette med vann fra det nye akvariet. Uansett – ikke fortvil om bladene forsvinner. La stilken ligge å flyte – som oftest skyter det ut nytt liv etter en tid.

  Dessverre er det også en del fisk som gjerne setter platen på spiseseddelen som grøntfor. Har du slike i akvariet er det vanskelig å få den til å trives i lengden.

  Mange hevder også at Hornblad motvirker dustealger. Personlig har jeg ikke observert dette i mine akvarier. Men, det kan være vel verdt å prøve.