Logg inn 
 • Søk: • NAF / Artikler / Fisk / Andre / Selvlysende fisk  Right menu

  Akvaristiske Aktiviteter


  Selvlysende fisk

  Ikke nok med at det kommer mer og mer merkelige avlsformer av fisk på markedet, men nå kommer også de første genmodifiserte akvariefiskene!

  Det har lykkes forskere å overføre gen (arvestoff) fra maneter til andre organismer. Disse genene fører til at det dannes fluoriserende lys, på samme måte som hos ”marflo” (plankton) og ”Sankt Hansorm” (bille). Dermed er veien lagt for å lage selvlysende akvariefisk.

  Forskningsmessig er overføringen av slike gener viktig, da de kan vise hvilke organer som påvirkes, og effekten sees lett i form av nettopp lys. Mer betenkelig er det naturlig nok at det lages akvariefisk for underholdning og profitt. En annen side er at fiskene kan slippe fri, blande seg med naturfisk og spre de kunstige arvestoffene ukontrollert i naturen – med uante følger.

  Det er selvsagt Asia som er først ute med dette. Selv om transgenetiske sebrafisk ble ”laget” for noen år siden, er den nye fisken det første kommersielle, storskala oppdrettet av genetisk endret fisk for akvariehold. Det skal være et firma på Taiwan som har fått frem selvlysende risfisk (Oryzias latipes), og de har nylig fremmet sine produkter til markeder i Taiwan, Japan, Hong Kong og Malaysia. Senere i år skal fiskene rettes mot markedet i USA og England påstås det.

  Angivelig har fiskene blitt gjort sterile for å hindre ytterligere formering (og for å hindre at monopolet sprekker må en gå ut fra). Om det virkelig er 100% effektivt er mer usikkert. Fordelen med slik fisk, fortsatt i følge firmaet, er at fiskene holder fargen i motsetning til kunstig farge som blir borte etter kort tid, og at metoden ikke skader fiskene slik som innsprøytning av fargestoff eller fargebad.

  I Singapore ble 400 lysende risfisk konfiskert i år av mat- og veterinærmyndighetene i landet. Begrunnelsen for beslaget var manglende importpapirer og godkjennelse for å innføre genetisk endrede organismer, noe mange land krever.

  Hvordan stiller zoobransjen seg til dette? I følge Svein Fosså som har tipset oss om saken, har Norsk Zoobransjeforbund (NZB) arbeidet med den internasjonale bransjeorganisasjonen ”Ornamental Fish International”. Visepresidenten i Singapore har uttalt til avisene at slike produkter skader bransjen mer enn de er til nytte. I Norge er det naturligvis strengt forbudt å ta inn genmodifisert fisk og andre skapninger. Fosså nevner også at det er en meget dyr akvariefisk, som eventuelt ville ha en utsalgspris i Norge på minst 3-400 kroner stykket.

  Noen referanser:
  ”The Straits Times”, 21. juli 2003: ” Little green fish”.
  http://straitstimes.asia1.com.sg/techscience/story/0,4386,200753-1058824740,00.html

  ”The Straits Times”, 25. juli 2003: ” Genetically-modified glowing fish confiscated”. http://straitstimes.asia1.com.sg/latest/story/0,4390,201464,00.html

  Source: China Times September 6, 2001: “Luminescent fish developed using genetic technology”
  http://www.taiwanheadlines.gov.tw/20010906/20010906s3.html

  The Sunday Telegraph 5. mai 2002: ” Frankenstein fish will glow in the bowl”. http://www.millennium-debate.org/suntel5may.htm

  Bilde av fisken kan blant annet sees på: http://jcgi.pathfinder.com/Life/pictday/20010906.html

  Fosså, S.A. 2002: ”Genetically Modified Organisms in the Aquatic Trade?”. OFI Journal, Malaga, 2002(39): 28-31. http://www.ornamental-fish-int.org/genetically.htm.

  Jan Stenløkk - Jæren Akvarieklubb